Jan 24, 2010

Litera, spiritul si politistul. Adjectiv.

A fost o coincidenta amuzanta sa vad Politist, adjectiv la un interval relativ scurt dupa The Bad Lieutenant. Asta pentru ca amandoua sunt, tehnic vorbind, "filme politiste". Doar ca le diferentiaza o chestie esentiala. Personajul din filmul lui Herzog actioneaza exclusiv in spiritul, si nu in litera legii - adica face ferfenitza manualul de etica al meseriei (si orice urma a vreunui cod moral/de bun simt), impusca in stanga si-n dreapta, da iama in depozitul de cocaina confiscata al politiei, etc. Dar pana la urma tot il prinde pe mafiotul-sef! Pe cand cel din filmul lui Porumboiu e silit sa se limiteze la litera legii. Asa de ingusta, aberanta si imbecila cum e ea.

De ce? Ne explica intr-o lectie extinsa de morala "Domnul Capitan" jucat de Vlad Ivanov. Umflat intelectualist in pene, el isi construieste lectia prin tehnica maieuticii, cu orgoliul sefului care stie ca majoritatea subalternilor lui habar n-au ca asta nu are legatura cu folosirea sau citarea maieului. Iar rezultatul te face sa razi stramb si amar, reactie in care am impresia ca s-a specializat Corneliu Porumboiu.

4 comments:

Haiawatha said...

Asa cum spui si tu te face sa razi, asa cum doar Romania te poate face s arazi.
Un film bun, dar pe care nu l-as revedea curand; un film greu!

Felicitari de blog!

adina said...

De acord.

Mersi, Edu!

Anonymous said...

nu am avut rabdare sa ma uit pana la sfarsit... scene mult prea lungi si obositoare...

adina said...

adevarul e ca asta ca nu e genul de film la care poti merge cu aceleasi asteptari pe care le ai de la unul mainstream american (ma refer la tempoul actiunii, durata cadrelor, timpul necesar pt coagularea unui mesaj si inteligibilitatea lui etc). e dificil, stiu, fiindca cei mai multi dintre noi au gusturile modelate de alde Spielberg, dar cred ca merita incercat!