Jan 3, 2011

Red?

Ultimul serial de care mi-am dat voie să devin dependentă a fost Weeds. Drept urmare, păstrez o explicabilă simpatie pentru Mary-Louise Parker. Pentru nesiguranţa cochetă a zâmbetului ei, pentru nu-ştiu-ce-ul care dă o culoare atât de feminină personajelor pe care le joacă.

Mai departe de ea, m-a atras pe afişul lui Red şi prezenţa lui John Malkovich - deşi, după cum băşcălios şi autoreferenţial constată în Being John Malkovich, aceasta nu este nicidecum o garanţie a calităţii filmului.
Ce n-am ştiu e că de fapt voi vedea un fel de Die Hard 5. Adică unul dintre acele filme făcute ca pretext pentru o lungă înşiruire de bătăi sângeroase piperate cu scheme complet neverosimile, de explozii spectaculare şi urmăriri senzaţionale, de scenariu apocaliptic în care lumea (în traducere: America) e la un pas de distrugere, dar salvată miraculos de Bruce Willis.



Îmi pare aşa de rău că am pierdut vreo două ore din viaţă în faţa ecranului, încât nu pot decât să listez nervos chestiile complet iritante care îmi vin în minte. Şi iată-le:

- Rolul de păpuşă-accesoriu al lui Mary-Louise Parker. I mean, for Pete's sake, nici măcar nu are caracteristicile necesare pentru a fi o veritabilă "Bond girl". De ce naiba a fost târâtă în scenariul ăsta?
- Fazele de desene animate din "scenele de bătaie". De exemplu, cum un glonţ tras de pistolul personajului jucat de John Malkovich întâlneşte fix centrul unui proiectil inamic, astfel încât întreaga explozie anihilează doar pe cine trebuie, iar eroul nostru nici măcar nu iese puţin prăfuit.
- Referinţele old-school la Războiul Rece. Serios acum, există ceva mai banal în filmele de acţiune hollywoodiene decât portretizarea căpcăunilor sovietici care complotează împotriva bravului stat american? Se poate coborî mai jos de atât?
- Replici gen "we should get outta here".
- Faptul că regizorul filmului nu s-a putut hotărî dacă să facă o comedioară romantică sau un film de acţiune, aşa că a purces la un penibil hotchpotch, în care Bruce Willis joacă cu normă dublă - şi ginerică, dar şi supererou.

Mă opresc aici şi aştept ca cineva să-mi deschidă ochii, să înţeleg ce e cu rating-ul absolut supraevaluat al filmului pe imdb şi nu numai.


5 comments:

Adina Chițu said...

eu n-am reziatat mai mult de un sfert de ora, nu m-am ambitionat si biciut pan' la final ca tine, iti admir eroismul:D nici eu nu inteleg toata trambitarea din jurul lui...e o bascalie hibrida pe care nu o gust

Anonymous said...

imdb-ul a luat-o razna - blockbusteruri ca avatar sau inception au niste note ridicol de mari; si pe deasupra cineva a avut ideea brilianta sa traduca titlurile filmelor in romana (which only makes sense if you translate the whole goddamn site)

Claudiu said...

Si eu mi-am pierdut doua ore din viata la filmul asta. Sunt absolut sigur ca am pe scara blocului un tip care ar fi facut filmul mai interesant. Si eu am ramas in minte cu faza aceea cu glontul, din acel moment orice interes pentru cum se va desfasura filmul s-a dus. Putea sa moara si Bruce Willis ca tot nu imi mai pasa:)). Tre' sa recunosc insa ca atunci cand am vazut-o Mary Louise-Parker in lista actorilor m-am grabit sa il vad.
P.S: i'm watching weeds all over again for the fun. Andy is Majestic:))

Victor Ionescu said...

Mie mi-a placut RED. A fost un fun way to spend an afternoon. Cartea pe care e bazat (RED de Warren Ellis) e mult mai scurta, asa ca filmul o foloseste doar ca un punct de plecare, ceea ce e foarte OK dupa mine. Fiind un o ecranizare dupa un comic pare si ca un desen animat. Ceea ce, in my book, nu e neaparat ceva negativ.

Movie Bob, de pe Escapist, cred ca e cel mai aproape de punctul meu de vedere referitor la filmul asta in reviewul lui.

Pana la urma, dupa mine, a fost o adaptare buna a unui comic intr-un film. Nu cred ca se vroia sa fie un film mai mult decat fun.

P.S: Habar n-am cum joaca tipa in Weeds (am prea multe animeuri going on ca sa pot sa ma concentrez pe inca un serial), dar mi s-a parut ca a fost un supporting actor bun in film. Partea cu povestea dintre ea si Moses e creata special pentru film, nu apare in comic (asa ca mai sufera un pic), dar mi-a placut rolul ei de "I'm not even supposed to be here" din film (ma indoiesc serios ca vroiau ceva bond girl like, merge mult mai bine un personaj ciudat, neadaptat, intre niste ex-CIA la fel de neadaptati la lumea normala din jurul lor).

adina said...

@Victor: Stiam eu ca daca intreb frumos, cineva o sa-mi explice pana la urma :) Acum ca am aflat ca filmul e ecranizarea unei carti de benzi desenate, are ceva mai mult sens prezenta momentelor artificiale/ neverosimile. Si mi-a placut cronica din Escapist, thanks. Deci daca inteleg bine, filmul se adreseaza catre doua categorii, i.e. spectatorii ce se indreapta spre varsta a 3-a si vor sa vada pe ecran eroi care inca pot sa kick ass chiar daca au 80 de ani si cancer in stadiu terminal (v. Morgan Freeman) + devoratorii de benzi desenate. Cum nu fac parte din nici una dintre cele doua nise, incep sa vad tot mai clar de ce astea au fost doua ore irosite din viata mea :)

@Claudiu: Da, Weeds e super addictive :) De la melodia de generic, la intreaga poveste. Dar mi-am promis sa nu mai vad seriale, cel putin deocamdata :)

@Th. Child: De acord cu nebunia de pe imdb. Devine tot mai greu de gasit titluri cu traducerile astea selective...Oare sa scriem o petitie? :D

@Adina: Filmul mi-a fost recomandat de mai multi prieteni si de aia in sinea mea speram sa devina fain at some point. Asa ca am rezistat pana la final...Tu ai fost mai inspirata tho ;)