Nov 30, 2010

Bizarerii, fetişuri, grotescuri



Pentru că pe coperta de luna asta a revistei Photo se află Gemenele identice ale lui Diane Arbus, m-am pus pe o mică reexperimentare a superbului festin al bizarului pus la cale într-unul dintre filmele recente ce-i sunt tributare fotografei. Fantezia nuimtă Fur a lui Steven Shainberg, acest mic colecţionar de fetişuri bolnăvicioase (cel puţin dacă ne gândim la Secretary), nu este tocmai un proiect biografic. Ci, mai degrabă, după cum se şi autodeclară în subtitlu, un "portret imaginar al lui Diane Arbus". 


O traducere pe peliculă a atmosferei din fotografii, un melanj fabulos în care imaginarul e mereu preferat detaliului biografic. Şi folosind pe post de trup evocator pe nimeni alta decât Nicole Kidman - diafana, fragila, ciudata prezenţă ce reconstituie tenebrele unui personaj care a revoluţionat ideea de fotografie în anii '60. Personaj-autor al unei lumi în alb-negru pe care Susan Sontag o descria drept "a world in which everybody is an alien, hopelessly isolated, immobilized in mechanical, crippled identities and relationships". Fur încapsulează cu rară fineţe exact acest univers. 



4 comments:

Adina Chițu said...

filmu' asta e o treaba ciudatica, iar robert all hairy suprinzator :)

adina said...

da, dragul de el, cred ca e cel mai "ascuns" rol al sau :) partea simpatica, insa, e ca il ghicesti chiar si sub claia aia ;) din gesturi, idionsincrazii. pana la urma, dupa mine, asta face un mare actor (care, din pacate, joaca mai mult in porcarioare lately)

delaskela said...

e unul dintre filmele mele preferate, dupa Orele

adina said...

interesanta asociere. cred ca rolurile astea in care frumusetea lui Kidman e asezata intr-o lumina anti-mainstream, poate chiar stranie, sunt cele care o fac cu adevarat speciala.