May 22, 2012

Poate cel mai bun debut văzut până acum la Cannes

Se cheamă Beasts of the Southern Wild, e făcut de Benh Zeitlin, a luat marele premiu al juriului la Sundance și a intrat în competiție pentru Un Certain Regard la Cannes. Și m-a întors complet pe dos.

Filmul spune o poveste despre supraviețuire, fixată undeva în sudul statului Louisiana, după Katrina, într-o comunitate pentru care orice nouă furtună poate fi fatală. ”The Bathtub” e numită mlaștina în care micuța naratoare de 6 ani, Hushpuppy, își învață lecțiile de supraviețuire de la tatăl ei și de la puținii oameni care insistă să nu fie evacuați din regiunea ce poate dispărea oricând sub apă. 

Tatăl și copilul în fața apocalipsei, străduindu-se să supraviețuiască undeva la capătul lumii, amintește într-un fel de The Road, doar că Zeitlin are o miză diferită și un ton aparte. Alegându-și drept protagonistă o fetiță de 6 ani (jucată absolut extraordinar de Quevenzhane Wallis), el face loc unei glisări continue între real și imaginar. Filmul e emotiv fără a fi patetic, e poetic fără a cădea în desuet.


Mai multe despre ce am văzut la Cannes am scris pe Marele Ecran

No comments: