Aug 6, 2010

Pe ici, pe colo,

...adică Tamo i ovde / Here and There, este povestea produsă la întâlnirea dintre un tip cu alură jarmuschiană şi un mediu cu rezonanţă bregoviciană (rimă complet involuntară). Omul nostru este un ghem de stereotipuri ce construiesc new-yorkezul mitic (cu accent pe primul i) - depresiv, nevrotic, paranoic, arţăgos, un pic alcoolic şi wanna-be artist. Pe la 50 de ani şi complet ratat. Ce are el în comun cu Beogradul în care aterizează pentru desăvârşirea unei căsătorii contra cost cu o doritoare de viză americană? Poate nu e clar de la bun început, dar devine tot mai evident pe parcurs: nostalgia după un fel de glorie trecută, frustrarea tăcută în faţa faptului că vremurile bune s-au încheiat şi suntem cumva împotmoliţi într-un nasol "acum & aici". Not living, but surviving, cum zice la un moment dat un personaj.

Într-o anumită măsură, Here and There se dezbracă de clişeele nelipsite filmelor din Balcani. Şi într-o anumită măsură nu (avem nunţi cu fanfară şi taximetrişti care se plâng de viaţa în tranziţie). Şi bine face, cred. Rezultatul nu numai că e perfect vizionabil (merci beaucoup, monsieur C.!) şi se încheie cald, fără nuanţe îngroşate, dar a fost şi o ocazie pentru două reîntâlniri-surpriză. Una, cu Mirjana Karanovic, pe care am văzut-o cu câtva timp în urmă în zguduitorul Grbavica: The Land of My Dreams şi de atunci nu mi-o pot scoate din minte. A doua, cu clădirile bombardate de NATO din Beograd - schelete ce se ţin miraculos pe picioare la peste 10 ani după. Or fi un statement? Or fi pur şi simplu blocate într-o încâlceală birocratică? La faţa locului nu am înţeles clar. Cert e că emană un difuz, dar inconfundabil aer mortifer. Însă unul cumva detaşat, resemnat, integrat volens-nolens în forfota vieţii din jur.

2 comments:

calatorul balcanic said...

... sunt un statement. Cladirile alea doua pe care le vezi in film sunt singurele urme ale razboiului in Belgrad (singurele pe care le-am gasit in vreo patru calatorii pe acolo).

Recomand Mostar pentru urmele unui razboi adevarat - absolut fiecare casa, cu exceptia putinelor care au apucat sa fie renovate, e ciuruita de gloante sau de bombe. Are Jasmila Zbanic un short interesant despre cat de divizat e inca orasul in omnibusul Lost and Found.

In rest, si mie mi-a placut Here and There. Nu e perfect, dar merge la inima.

adina said...

hey, calatorule :) mersi mult de feedback si categoric am pus Mostar pe lista mea proprie de calatorii balcanice...de fapt, sunt ani buni de cand fantazez la o calatorie in bosnia, dar din motive de nu-stiu-ce si nu-stiu-cum nu am reusit sa ajung inca acolo. mersi si pentru filmul recomandat. despre un aer similar de divizat imi povestea acum vreo doi ani un prieten din sarajevo. se pare ca ranile adanci se inchid greu.