Aug 6, 2008

The Dark Knight

De ce ultimul film cu Batman e mai fain decat celelalte cinci filme cu Batman? (lista scurta, lenesa si fara absolut nicio pretentie de exhaustivitate)

- Fiindca e pentru prima data cand Batman nu mai e personajul principal. Thank God for that, avusesem parte de destula perfectiune! De data asta imparte evident podiumul cu Joker si cu Harvey Dent. Primul e jucat absolut genial de Heath Ledger, care aici face demonstratia finala (in toate sensurile posibile) a unui super talent actoricesc. Daca va lua Oscarul post-mortem, va fi un premiu binemeritat si nu o decizie emotionala/contextuala. Aaron Eckhart se descurca si el binisor, dar parca mai era loc.

- Fiindca nu exista nici o certitudine in film - haosul ce germineaza peste tot pe unde trece Joker se labarteaza din interiorul scenariului in insasi structura sa. Totul devine pus sub semnul intrebarii: nu stim adevarata poveste a cicatricilor sinistre de pe fatza lui Joker, nu putem prevedea ca triunghiul amoros va fi ciuntit tocmai in partea feminina, nu plecam de la film cu certitudinea unei victorii a binelui. Toate valorile sunt intr-o continua deconstruire si reconstruire, inclusiv fibra morala a celebrului justitiar din benzile desenate.

- Fiindca asteptarile cauzale pe care le ai ca spectator, modelate dupa consumul ridicat de scenarii turnate dupa retete celebre, nu scapa de ringhispilul incertitudinii generat de Joker. Cuplul scenarist-regizor Jonathan & Christopher Nolan tachineaza istetz dorinta spectatorului de a vedea o rezolutie clara, dupa o tehnica perfectionata in filme ca Memento si Insomnia.

- Fiindca aseara la bere, intr-un puseu vizionar menit sa deconspire conspiratiile, ne gandeam ca moartea lui Ledger face parte doar din bine regizata campanie de marketing a filmului, iar in realitate el sta si mai trage relaxat un fum cu Elvis pe Insula Pastelui :)

1 comment:

predator said...

I like science fiction movies, generally speaking, like Predator. So it would of been impossible not to love the Dark Knight.