Feb 1, 2011

Turneu neo-burlesc

Fără trupuri de Barbie, fără fasoane de păpuşele ingenue. Trupa neo-burlescă ce face un turneu prin teatre şi cluburi franceze pune la încercare noţiunea "clasică" de erotism în Tournée, filmul distins cu Prix de la mise en scène la Cannes. Dansatoarele desfiinţează curajos tiparele frumuseţii de revistă, iar stilul lor exhibat, autoironic şi flamboaiant plasează show-ul mai aproape de trucurile spectaculare ale ringului de circ decât de lascivitatea unui număr de strip-tease.


Camera lui Mathieu Amalric le urmăreşte cu fidelitate voyeuristă - din cabinele de machiaj în holuri impersonale de hotel, de la after-party-urile cu multă şampanie la puseurile melancolice ale unor artiste pe care vârsta le obligă să se gândească tot mai intens la viaţa de dincolo de scenă.

Fără economie de detalii, filmul e o colecţie picarescă de aventuri şi fragmente de show burlesc, o privire în spatele unor numere scenice de un umor picant. Iar în mijlocul tuturor - strunind filmul din spatele şi din faţa camerei -, Amalric poartă distrat firul poveştii, cu nesiguranţa carismatică a unui pitic afemeiat pierdut printr-o menajerie paradisiacă de femei cu trupuri opulente.



4 comments:

Ionut Mares said...

Am vazut filmul pe ecran mare intr-un festival organizat de mungiu la bucuresti si a fost o revelatie sa descopar talentul de regizor al lui amarlic, pe care il stiam doar ca actor. mi-ar placea tare mult sa castige si premiul Cesar. n-am vazut inca decat patru din cele sapte filme care concureaza in acest an, insa Tournee este alegerea mea.

felul ”gratios” in care reuseste sa evite grotescul si pateticul, aratand doar atat cat trebuie si ce trebuie si mentinand o privire deopotriva autoironica si calda este un remarcabil exercitiu de scenaristica si regie. pe langa rolul f bun pe care il face amalic insusi, care nu mai e insa o surpriza.

adina said...

Amalric scrie si regizeaza pe un subiect destul de riscant, si sunt de acord cu tine ca se descurca de minune. Tournee a fost o surpriza foarte placuta si cred are sanse reale la Cesar.

iulineaţa said...

nimic nu se va mai compara dupa mine cu ALL THAT JAZZ, nici chicago, nici astea doua nici moulin rouge ...

adina said...

Corect, Iuli! Desi am senzatia ca filmul lui Amalric se invarte intr-o sfera putin diferita. Mai degraba spre marginile acestei lumi, urmarind o trupa nu tocmai ratata, dar nici departe de asta, care joaca pe scene mici, in orasele de provincie. Plus ca parca lipseste glit&glamour-ul filmelor americane...