Jan 28, 2009

The Changeling

Pe langa faptul ca dramatismul crimelor de copii petrecute la finalul anilor '20 la ferma Wineville de langa Los Angeles reprezinta un subiect ce se preteaza perfect pentru o productie thriller facuta la Hollywood, si faptul ca Angelina Jolie face un rol pentru care merita fara indoiala un Oscar, altul e lucrul care mi-a ramas cel mai pregnant in minte la finalul acestui film.

Mi-a placut Changeling mai ales pentru ca reprezinta un caz de esec al institutiilor publice - tarate, in perioada respectiva, de coruptie si abuz de putere -, dar care e salvat (macar partial) prin interventia societatii civile. Pe parcursul filmului, nu m-am putut abtine de la a ma intreba daca o astfel de interventie ar fi posibila intr-o societate ca cea romaneasca. Daca oamenii ar iesi in strada vreodata sa protesteze, enervati de un eveniment ce pune capac unui lung sir de abuzuri facute de o institutie ca politia. Ori administratia publica, ori spitalele. Sau daca mass-media isi mai permite independenta pe care o are in filmul asta, si daca biserica a avut-o vreodata. Intr-un cuvant, daca exista o masa de oameni atenta la ce se intampla in societate (deci care se uita si la altceva decat OTV si citeste si altceva decat Libertatea) si care e gata sa protesteze atunci cand ceva este in neregula. Sau era protestelor de strada s-a incheiat odata cu deschiderea de supermarketuri?

1 comment:

albeenah said...

Si pe mine m-a cutremurat realiatea acestui film si realitatea cu care esti obligat sa te confrunti daca iti cunosti cat de cat in ce tara/capitala traiesti. Nu m-am gandit niciodata la posibilitatea "salvarii civile" (prin urmare nici nu cred ca poate sa mai existe la noi in oras) ci doar la cat de putrezit e marul din livada noastra si cati viremi autohtoni au reusit sa-l gaureasca. Eu totusi sper sa nu fie nicodata nevoie de ajutorul civil. Mai nutream sperante pentru orasele mari in afara de capitala, dar tu/voi fiind dintr-unul din ele...ma ingrijorez mai tare.